Visiting Matti 

15.2.2017

We paid a visit to say hello to Matti Pikkujämsä at his studio in Punavuori, Helsinki.
– I moved in last September. Previously I worked at home and for a while in a studio in Töölö. There are pros and cons in working at home but when the portrait assignments increased I wanted to meet models elsewhere. Moving here has converted life more social. Friends pop in for no special reason. It’s also great to cycle to work. I even feel like there was more hours in a day now. 
Matti’s tiny and cozy atelier in Viiskulma, or ”Five Corners”, used to serve as a hairdressing saloon. It’s located next to a launderette. 
– Occasionally someone drops in with a bag of dirty laundry. I tell them this is a place for messing, not cleaning.
Some of best record shops in Helsinki are in the same building.
– I’m a regular. I buy a lot of jazz, Brazilian music, seventies stuff. I often have tips from the neighborhood shopkeepers when they have come up with something interesting. 
– When I started to look for a studio last summer I specially focused on Viiskulma area. I draw daily in my sketch books and there are a lot of nice cafes for that. And here are also nice antique shops, galleries, second-hand bookshops etc.
Speaking of which: You have quite an interesting window. What’s that about?
– Hagelstam (Hagelstam’s International Bibliophilic Antiquarian Bookshop) has a monthly exhibition in their window. I selected some of my favorite books and prints for this months display. And I have small satellite show here in my window.
– You’re collector yourself?
– I have been buying a lot of Finnish glass and ceramics from 1950’s to 70’s but I’m giving up my collection. And I’ve been collecting Marimekko fabrics since I was thirteen. I have about 300 different works by Maija Isola (of Marimekko). I also buy a lot of art books and picture books.
What have you been working on lately?
– Mainly portraits. That dude just picked up his. He was posing for it with his middle finger up. I’m also working on a book about famous Finnish women.
What about the future? What would you like to do next? 
– Maybe some more fine art. And design more textiles. There has been some inquires if I would make a picture book all by myself. I’m also planning to make more paintings on cut out plywood and to have an exhibition of them . Well, we’ll see. 

Kävimme moikkaamassa Matti Pikkujämsää tämän työhuoneella Helsingin Punavuoressa. 
– Muutin tähän viime vuoden syyskuussa. Työskentelin aiemmin kotona ja välillä minulla oli työtila Töölössä. Kotona työskentelemisessä on puolensa, mutta kun muotokuvatilaukset lisääntyivät halusin ottaa mallit vastaan jossain muualla kuin kotonani. Muutto tänne on tehnyt elämästä paljon sosiaalisempaa. Tutut poikkeavat ovesta sisään ilman sen kummempaa asiaa. Työmatka on kiva tehdä fillarilla ja tuntuu, että aikaakin on nykyään enemmän.
Pieni viihtyisä työtila sijaitsee levykaupan ja pesulan välissä Viiskulmassa. Paikalla oli pitkään kampaamo.
– Välillä joku erehtyy ovesta ja tulee sisään pyykkikassin kanssa. Sanon, että täällä vaan sotketaan.
Samasta korttelin kokoisesta kivitalosta löytyvät myös jotkut Helsingin parhaista levykaupoista.
– Olen kanta-asiakas. Ostan paljon jazzia, brasilialaista musaa, 70-luvun kamaa. Naapurin levykauppiaat huutelevat perään, kun ovat löytäneet jotain mielenkiintoista. 
– Kun viime kesänä aloin etsimään työtilaa halusin juuri viiskulman lähistölle. Piirtelen päivittäin luonnoskirjoihin ja täällä on siihen paljon kivoja kahviloita. Ja antiikkiliikkeitä, gallerioita, kirjakauppoja ja divareita. 
Divareista puheen ollen: näyteikkunasi on aika mielenkiintoinen. Mistä on kyse?
– Valitsin Hagelstamin antkvariaatin ikkunanäyttelyyn omia suosikkikirjojani, painokuvia ja koulutauluja. Mulla on ikkunassa pieni satelliittinäyttely helmikuun ajan.
– Taidat keräillä kaikenlaista?
– Olen kerännyt paljon 50–70-lukujen suomalaista lasia ja keramiikkaa, mutta olen luopumassa suurimmasta osasta. Marimekon kankaita olen kerännyt 13-vuotiaasta asti. Maija Isolan kankaita multa löytyy jotain 300 erilaista. Ostan myös paljon taide- ja kuvakirjoja.
Mitä hommia olet viimeaikoina tehnyt?
– Muotokuvia tilataan tosi paljon. Tuo tyyppi haki juuri omansa. Hän poseerasi siinä keskisormi ojossa. Teen myös  kirjankuvitusta suomalaisista suurnaisista. 
Mitä haluaisit tehdä seuraavaksi? 
– Ehkä voisin tehdä enemmän vapaata taidetta. Tekstiilejäkin voisi suunnitella. Kokonaan omaa kuvakirjaa on kyselty. Vaneritöitä (muotoon leikattuja vanerimaalauksia) aion tehdä lisää. Niistä ajattelin pitää myös näyttelyn. No katsotaan nyt.