Bravo Matti!

3.12.2015

Bravo Matti!

Matti Pikkujämsä was awarded a State Prize for Illustrations yesterday. Congratulations Matti!

Illustrator Matti Pikkujämsä (born 1976) has produced illustrations for newspapers, magazines and books. He has also designed textiles for Marimekko, Samuji and Lapuan Kankurit.

His most recent projects include live painting portraits, capturing a live model in the artist’s own characteristic style. The portraits and models can also be viewed on the internet.

The State Prize for Illustrations was awarded to Matti Pikkujämsä by the National Council for Visual Arts. The prize award ceremony hosted by Minister of Education and Culture Sanni Grahn-Laasonen took place on 2 December in Helsinki. The EUR 13,500 state prize is financed from lottery funds.

Matti Pikkujämsälle myönnettiin eilen kuvitustaiteen valtionpalkinto. Onnea Matti!

Valtion visuaalisten taiteiden toimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen keskiviikkona Helsingissä. Arvoltaan 13 500 suuruinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Valtion visuaalisten taiteiden toimikunnan perustelut:

Kuvittaja Matti Pikkujämsällä (s. 1976) on pitkä työhistoria lehti- ja kirjankuvituksen parissa. Pikkujämsä on kuvittanut useita lastenkirjoja, joista kaksi on ollut Finlandia Junior -palkintoehdokkaana. Pikkujämsän kuvitustekniikka on ilmaisuvoimainen ja herkkä ja hänen omaleimainen tyylinsä on avoin uusille kokeiluille. Hänen kädenjälkeensä on voinut tutustua niin Helsingin Sanomien, Annan, Imagen kuin monen muunkin lehden sivuilla.

Kirja- ja lehtikuvitusten lisäksi Pikkujämsä on suunnitellut tekstiilejä muun muassa Marimekolle, Samujille ja Lapuan Kankureille. Lisäksi hänen töitään on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä.

Pikkujämsän tuoreimpia projekteja on livemaalausmuotokuva, eli elävän mallin tallentaminen tauluksi taiteilijan tunnistettavalla ja omaleimaisella tyylillä. Projekti tuo kuvan tekemisen lähelle yleisöä, kun kuvitustapahtumassa syntyy kohtaaminen tekijän ja kohteen välillä. Tekemisen prosessi avataan ja tehdään näkyväksi sekä maalaustapahtumassa että verkossa, jossa muotokuvat malleineen ovat nähtävillä.

Vuonna 2013 Pikkujämsä palkittiin kuvituksistaan Rudolf Koivu -palkinnolla.